top of page

Center ZAVESTI 


Vodnarjeve dobe

MANDORLA

KODEKS / simbolika / prepoznavnost /uporaba ​/ ravnovesje

 

Mandorla je geometrični lik v obliki mandeljna. V tradicionalni ikonografiji je naslikana ali oblikovana kot oval, v katerem so prikazane svete osebe - Jezus Kristus, Devica Marija, ostali svetniki prikazani v nesmrtni gloriji.
Zaradi svoje geometrične oblike je mandorla povezana s simboliko romba, je romb zaokrožen ob strani.

Tako kot romb pomeni združitev neba in zemlje, spodnjih in zgornjih svetov in je že zato povsem ustrezna za uokvirjanje posvečenih ljudi. Simbolizira preseganje dualizmov snov-duh, voda-ogenj, nebo-zemlja, … v skladno izpeljano celoto.

MANDORLA je povezana z drevesom mandljevec, ki PRVO vzcveti na pomlad in je eno prvih dreves, ki zacvetijo že konec meseca januarja ali začetku februarja.

Za Hebrejce je bil simbol novega življenja, hebrejsko ime za to drevo pa dobesedno pomeni »tisti, ki bedi«.

 

Mandljevec (drevo) je simbol nedolžnosti. Za živečega Duha v njem verjamejo, da je po naravi dober, da bogati in varuje! V poročnih običajih je mandljevec s svojimi sadovi postal tudi simbol viharne mladosti in neumrljive ljubezni.

 

Pri nas v Sloveniji med najzgodnejšimi, zacveti drevo mandljevec. V toplih primorskih krajih zgodaj spomladi cveti z belimi ali rdečkastimi cvetovi, njegova najbližja sorodnika pa sta breskev in marelica. 

Nekoč je bilo zelo razširjeno čaščenje dreves in njihovega pomena, danes je to bolj kot ne spomin na eno preteklo obdobje.

Znano je da je nemški kancler Otto von Bizmark, redno objemal svoje priljubljeno drevo. Tako je vzpostavljal pretok življenjskih silnic ter obnavljal svojo vitalno energijo.

Danes zelo malo ljudi spoštuje te drevesne velikane, ki so izredno pomembni za naš življenjski obstoj.

bottom of page